Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Allah rózsái -rózsavíz, rózsaolaj

2010.01.27

 Az iszlámban a rózsa, belső és a külső dualitásaival, a tövissel és a fülemülével kiegészülve a legjelentősebb jelképegyüttesek közé kerül. A rózsa, az Allahhoz fűződő szerelem jelképe, megismerése magának az Úrnak a megismerése, s a folyamat nem más, mint a hit erejének megtapasztalása.

Azok a szerelemesek, akik a virágzást átélik, megértik, hogy e látható virág és ahol a virág pompázik, a kert csak előképe annak a hatalmas szeretetnek, amely majd a Paradicsomban, Allah jelenlétében teljesedik ki.

 

A rózsavíz, a rózsaolaj, s a hasznuk

Az illatszerek használatát a Korán megengedi: emögött egészségügyi és higiéniai indokok állnak. Az igényelt illatszerek előállításához illóolaj gazdag növények kiterjedt termesztése, alkalmas technológia szükséges, s olyan kereskedelmi hálózat, amely a hosszas eljárások révén nagy mennyiségű nyersanyagból előállított kis mennyiségű és magas árú végterméket értékesíteni tudja.

A rózsavíz és a rózsaolaj előállítása és a velük való kereskedelem kezdetektől fogva a teljes muszlim kultúrára jellemző. A rózsa beáztatásával a rózsavizet, lepárlásából a rózsaolajat állították elő, mindenekelőtt a legillatosabb rózsafaj virágából, a damaszkuszi rózsából, a Rosa damascenaból. Hárún ar-Rasíd leveleiben sürgette, hogy értesítsék a Kisázsiából várt rózsaolaj érkezéséről – nagy fontosságot tulajdonított ennek az értékes anyagnak. És bizonyára nemcsak azért, mert gyógyászati célokra használatos; noha a rózsa, mint orvosi növény szerepel az 1400 növény között, amelyeknek leírását egybegyűjtötte Ibn-al-Bajtár a Pharmacopeiaban, a legjelentősebb arab orvosbotanikai műben. Egy uncia (28, 8 g) tiszta rózsaolaj, 'itr' kb. 250 fontnyi damaszkuszi rózsa-sziromból készíthető. Az értékét jelzi, hogy egy kedvelt perzsa költőt és egy arab nyelvészt is al-Attárnak, rózsavíz-desztillálóak neveztek el. És élt egy 11. századi bagdadi bíró is, aki al-Mávardí (rózsavíz) nevet kapta.

Rózsadesztillálásról Jur vagy Firuzábád környéke, az iráni Teherán, Iszfahán, Síráz és Kasán mellett, szinte a teljes Irak területéről vannak adatok. A rózsavíz és -olaj hétköznapi használatát annak többféle haszna tartotta fent: mindkettő nagy becsben volt s jelentős értéket képviselt, mint általában minden több funkciójú illatszer. A források szerint épp úgy használták szépészeti, higiéniai, illatosítási és táplálkozási célokra, mint gyógyszerek alapanyagaként.

 

A rózsa mai felhasználása

Kozmetikum

rózsa rózsaolaj wellness kozmetikum - a wellness új dimenziója : egészség & szépségápolás

A rózsa volt az első virág , melyből illóolajat és rózsavizet pároltak le Perzsiában. A mai fejlett technológiával rendelkező vegyészet sem képes olyan szintetikus , vagy természetes kozmetikum előállítására , mely a rózsa hatóanyagait felülmúlná . Erősíti a sejtfalakat , öregedésgátló , stressz és irritáció hatásait csökkentő csodálatos esszencia.

A rózsaolaj egyedülálló tulajdonságainak köszönhetően a világ egyik legértékesebb kozmetikum alapanyaga.

 
rózsaolaj kozmetikum rózsa szüretRózsa és rózsaolaj

A rózsa volt az első virág , melyből illóolajat és rózsavizet pároltak le Perzsiában. Az illóolaj előállítása a rózsaszirmokból lepárlással történik. A rózsafajok közül a legtöbb illóolajat tartalmazó fajok : Rózsa Centifólia , Damaszkuszi rózsa, Rózsa Gallica.
E három faj közül hatóanyagait tekintve kiemelkedik a Rózsa Damascena.
Az illóolaj mennyiséget, minőséget a fajtán túlmenően  befolyásolja még a földrajzi adottság , éghajlati tényezők , ezért a rózsatermesztéssel és illóolaj előállítással ma is a déli országok  foglalkoznak , miután a rózsa melegigényes növény.
A tiszta rózsaolaj igen drága termék , hiszen 1 liter rózsaolaj előállításához 5000 kg rózsaszirom szükséges.


 

rózsaolaj kozmetikum kozmetika szüret rózsa A rózsa hatóanyag tartalma rendkívül széleskörű , így bizonyos betegségek gyógyítására éppen  úgy alkalmas mint bőrproblémák kezelésére. Az európai orvoslás gyakran használja köhögés, szájfekély enyhítésére. Csillapítja a gyulladásokat , gátolja a herpesz kialakulását  és fogínyvérzést, kötőhártya gyulladást, fertőzéseket.  Kiválóan hatásos a migrén és fejfájás ellen. Egyensúlyban tartja a nemi hormonokat. Erősíti a hajszálereket és sejtfalakat , enyhíti a pikkelysömör és az ekcéma okozta tüneteket. A rózsa felhasználható bármilyen bőrgyulladás kezelésére. Oldja a szorgást és depressziót , csökkenti a feszültséget , izomgörcsöket.

rose damascena damaszkuszi rózsa rózsaolajA rózsa szerepe a bőrkezelésben – kozmetikumokban :
A rózsa minden bőrtípusra kiválóan alkalmazható - száraz, vízhiányos , problémás-érzékeny bőrtípusra - és kiemelten az öregedő bőrre . A zsíros és pattanásos bőr kezelésében , miután a rózsa gyulladás gátló és fertőtlenítő szerepe érvényesül , szintén igen jó eredményekkel alkalmazható.

Ezen jótékony hatását mi sem bizonyítja jobban , mint az évezredes kimagasló használata a különböző kultúrákkal rendelkező népeknél. Erősíti a sejtfalakat , öregedésgátló , stressz és irritáció hatásait csökkentő csodálatos esszencia.
A mai fejlett technológiával rendelkező vegyészet sem képes olyan szintetikus , vagy természetes anyag előállítására , mely a rózsa hatóanyagait felülmúlná.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

szeged kereszttoltés u 31

(varro ildiko , 2011.10.05 12:07)

2421 Nagyvenyim Munkácsy u.5.

(Somorácz Márta, 2010.08.01 11:29)

Régóta ismerem a rózsa olajat, de igazán nem használtam, a kozmetikusom hívta fel a figyelmemet a rózsavíz, és olaj jótékony hatására, és nem csalódtam benne. Elmondhatom, hogy un. rózsavíz függő lettem, reggel fürdés után rózsavízzel indul a nap. Szeretem az illatát, használat után bársonyos a bőr, és kellemes érzetet biztosít.